Araç Değer Kaybı başvurusunda ilk 5 adım
Tazminat hukuku alanında vatandaşların en sık karşılaştığı dava “Araç Değer Kaybı Tazminat Davası”dır. Her gün yollarda, trafikte binlerce kaza meydana gelmektedir. Bunların büyük çoğunluğu maddi hasarlı kazalardır. Yaşadığınız kazalar sonrasında aracınız değer kaybetmesini önlemek için devlet tarafından sigorta şirketlerine bu zararı karşılamaları zorunlu kılınmıştır. Aracınızda meydana gelen hasara karşın bir ödeme alırsınız. Değer kaybı ödemeleri sigorta şirketleri tarafından yapılır. Ve çoğunlukla sulh yolu ile çözülerek vatandaşlara ödemeleri kısa sürede yapılır.
Araç Değer Kaybı Nedir
Hasar değer kaybı nedir sorusu birçok vatandaş tarafından soruluyor ve sorgulanıyor. Aslında son zamanlarda artık herkes araç değer kaybı tazminatı hakkında az çok bilgi sahibi. Kısaca özetlemek gerekirse aracınız hasar aldığı zaman satmakta zorlanırsınız ve aracınız emsallerine göre hasarsız olanlardan daha ucuz bir fiyata gidecektir. Aracınıza yaptırdığınız zorunlu trafik sigortası işte bu mağduriyetler oluşmasın diye aradaki açığı kapatmak için size Araç Değer Kaybı Tazminatı ödemektedir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu
Değer kaybı başvuruları kaza yaptığınız karşı tarafın araç sigortasına yapılır. Hasar değer kaybı başvurusu yapılmadan önce sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsiniz. Size en doğru yolu göstereceklerdir. Bazı sigorta şirketleri fiziki dosya isterlerken bazı sigorta şirketleri sadece mail ile ödeme yapabiliyorlar. Her sigorta şirketinin internet sitesinde mutlaka dosya oluşturmak için online başvuru sekmesi vardır. Değer kaybı başvurusu yapıldıktan sonra 15 günlük yasal süre işlemeye başlayacaktır.
Araç Değer Kaybı Arabuluculuk
Hasar Değer kaybı paranızı bir an önce almak istiyorsunuz ancak sigorta şirketi sizin istekleriniz karşısında duyarsız kalıyor. Bu çok defa yaşanabilecek bir durumdur. Araç değer kaybı ödemenizi arabuluculuk ile bitirmek istiyorsanız. Yasal prosedürü takip etmelisiniz. Öncelikle yasal mevzuatın gerektirdiği şekilde sigorta şirketine başvuru yapmış olmalısınız. Evraklarınız eksiksiz olursa daha iyi bir arabuluculuk süreci yönetmiş olursunuz. Sigortaya başvuru yaptıktan 15 gün sonra arabuluculuk görüşmeleri için harekete geçebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Evrakları – Belgesi – Belgeler
Değer kaybı için sigorta şirketiyle iletişime geçmeden önce tamamlamanız gereken evraklar vardır. Araç hasarı onarıldıktan sonra aracınızın onarılmış haldeki fotoğraflarını çekmelisiniz. Mümkünse tamiratın yapıldığı serviste bu işlemi gerçekleştiriniz. Daha önce kazalı fotoğraflarını zaten çekmişsiniz ‘dir. Aracın hasarlı parçalarının fotoları da işinize yaracaktır. Tamiratın yapıldığı servisin faturası yine alacağınız ödemi için olmazsa olmaz evraklardandır. Madde madde sıralayacak olursak;
Aracın kazalı fotoları
Aracın onarılmış fotoları
Servis faturası
Kaza tespit tutanağı
Her iki araç sürücüsüne ait ehliyetler
Sigorta poliçesi
Her iki aracın ruhsatları
Tramer kayıtları
Araç Değer Kaybı Eksper & Ekspertiz
Araç hasarınız onarıldıktan sonra bu konuda yetkin bir uzmana ekspertiz yaptırmanızda fayda var. Yapılan bu çalışma size yol gösterecektir. Ne kadar tazminat alacağınızı bildiğiniz takdirde sigorta şirketi ile pazarlık yapma şansınız olur.
Araç Değer Kaybı İşlemleri
Değer kaybı işlemleri ancak aracınızın tamiratı bittiğinde başlayabilirsiniz. İlk olarak karşı tarafın sigortasının hangisi olduğunu öğrenmekle başlayabilirsiniz. Dosyanızı oluşturup ilgili sigorta şirketine teslim etmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Öncelikle zaman aşımına uymalısınız iki sene içinde bu başvuru yapılmalı. Bir diğer husus ise hasar değer kaybı alabilmeniz için gereken şartları taşıyor musunuz bu hususu titizlikle incelemeniz gerekmektedir. Yoksa boşuna çaba harcamış olursunuz.
Araç Değer Kaybı Talebi Şartları – Koşulları & Kriterleri
Her kaza yapan değer kaybı tazminatı alacaktır diye bir kural yok. Buradaki birinci öncelik karşı tarafın aracının sigortası olması gerekmektedir. Çünkü bu tazminatı sadece sigorta şirketleri karşılamaktadır. Sigortasız araçlar için güvence hesabı devreye girmektedir. Ancak Güvence hesabı sadece bedeni hasarlara ilişkin tazminatları karşılamaktadır. İkinci bir kural ise haklılık payınızın olması gerekmektedir. Yine aracınızın hasar aldığı bölgeden daha önce hasar almamış olması gerekmektedir. Aracınızın kilometresinin 180 binden yukarı olmaması gerekmektedir. Yine araç yaşı da önemli bir kriterdir ancak bu konuda tam kesin bir bilgi de bulunmamaktadır. Madde madde yazacak olursak
Haklılık payı
Kazaya karışan diğer aracın sigortalı olması
Aracınızın aynı bölgeden daha önce hasarının olmaması
Araç kilometresinin 180 binden az olması
Araç yaşı önemli bir kriter
Kaza tarihi 2 yılı geçmemiş olmalı
Araç Değer Kaybı Sorgulama
Değer kaybı ile ilgili gerekli başvuruları yaptıktan sonra süreci takip etmek isteyeceksinizdir. İlgili sigorta şirketinde sizin başvurunuza istinaden bir dosya açılacaktır. Ve size bu süreçle ilgili bilgi almak ve gerektiğinde eksik evrak istemek için mail adresi alacaklardır. Dosya açıldıktan sonra sizin mailinize Araç Değer Kaybı Sorgulama yapmanız için bir link verilecektir. Ya da dosyayı nasıl takip edeceğiniz anlatılacaktır. Eğer ki dediğimiz şekilde bir iletişim söz konusu değilse, bütün sigorta şirketlerinin internet sayfalarında dosya sorgulama diye bir sekme mutlaka vardır. Bu işlemi yapabilmeniz için dosya numaranızı bilmelisiniz ya da sigorta poliçe numaranızı bilmeniz gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Limiti
Hasar değer kaybında ne kadar tazminat alacağınızı belirleyen o yılın poliçe miktarıdır. Her yıl güncellenen sigorta limitleri alacağınız tazminat miktarını belirler.
2018 – 36 000 bin lira
2019 – 39 000 bin lira
2020 – 41 bin lira
Araç hasarıyla ilgili sigortadan alacağınız maksimum tutar 2020 yılında 41 bin liradır. Değer kaybı ödemesi de bunun içindedir. Bir örnek üzerinden açıklayalım. Mesela aracınızda 20 bin liralık bir hasar meydana geldi. Teminat limitinden geriye 31 bin lira kalıyor. Araç değer kaybı davası açtığınız takdirde alabileceğiniz maksimum tutar 10 bin liradır.
Araç Değer Kaybı Davası Görevli Mahkeme
Hasar değer kaybı tazminatında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi’dir.
Araç Değer Kaybı Davası Zaman Aşımı
Değer kaybı tazminatınızı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde talep etmiş olmalısınız. Aksi takdirde süre zaman aşımına uğramış olur. Siz başvurunuzu yaptınız ve süreç dava yolu ile devam ediyordur ve 2 yıllık zaman geri de kalmıştır. Bu durumda bir korkunuz olmasın 2 yıl dolmadan başvuru yapmak önemlidir. Yargılıma sürecinin ne kadar sürdüğü önemli değildir.
Karşı Taraftaki Aracın Sigortası Yok Ne Yapmalıyım?
Araç değer kaybı kalemi aslında sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Ancak karşı tarafından sigortası yoksa bu kazancınızdan oldunuz anlamına gelmez. Eğer karşı taraf araç sigortası yaptırmamışsa aracın işleteni sorumlu olur. Böyle bir durumda farklı bir prosedür izlemeniz gerekecektir. Bu defa dava yolunu tercih etmelisiniz. Araç sahibi kim ise ona karşı Araç Değer Kaybı Tazminat Davası açmalısınız. Tabi bunun için bir avukata ihtiyacınız olacaktır. Ancak böyle bir davaya girişmeden önce karşı tarafı bir ölçüp tartmanızda fayda var. Eğer karşı taraf maddi olarak bitik durumdaysa dava sonucunda sadece yaptığınız masrafla kalabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği
Çok basit bir dille yazılan dilekçeleriniz de işe yarayacaktır. Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği nin özel bir yazım tarzı ya da şablonu yoktur. Önemli olan ilgili sigorta şirketinden talepte bulunulmasıdır. Burada muhatap mahkeme ya da resmi bir kuruluş olmadığı için bir sorunla karışılacağını’zı sanmıyorum. Yine de basit bir dilekçe yazalım.
………………………… SİGORTA ŞİRKETİNE
…. Xx plakalı araç ile cadde üzerinde kazaya karıştık. Sistem üzerinden yapılan kontrollerde xx kişi üzerine kayıtlı aracın kaza tarihinde xx sigorta şirketinden sigortalandığı görülmektedir. Kaza tespit tutanağına bakıldığında yüzde yüz haklı olduğum görülecektir. Aracımın maddi hasarı giderilmiştir Ancak aynı kapsamda olan Araç değer kaybı ödemem yapılmamıştır. Fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydı ile xx ekspere yaptırdığım ekspertiz raporuna istinaden 1500 liralık değer kaybının xx iban numarasına gönderilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
AD SOYAD
TC KİMLİK
İMZA
GSM
ADRES
HESAP BİLGİLERİ
EKLER
Dosyanızda bulunan evrakları tek tek yazacaksınız…
Araç Değer Kaybı Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Bilgilerinizi doğru yazdığınızdan emin olun.
Muhatabınızı eksiksiz ve doğru şekilde belirtmelisiniz.
Dilekçenin amacı en başta belirleyerek ne istediğinizi çok açık bir şekilde ifade etmelisiniz.
Dilekçenin eklerini de ihmal etmeyin evrak eksiği olan dosya da ödeme yapılmaz!
Önemli Not: İlgili linkten araç değer kaybı dilekçe örneğine ulaşarak gerekli düzenlemeler
yapabilirsiniz. ! Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği İndir
#araçdeğerkaybı #değerkaybı #değerkaybıdavası