- Trafik Kazası Tazminatı
- Tazminat Hesaplama Programları
- Araç Değer Kaybı Hesaplama
- Trafik Kazası Tazminat Hesaplama 2025
- İş Kazası Tazminat Hesapla
- Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
- Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama
- Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı
- Tren Kazası Tazminatı Hesaplama
- Tazminat Hesaplama
- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Hesaplama
- İş Kazası Tazminatı
- İşçilik Alacakları
- Tazminat Davası Avukatı
Alkollü Trafik Kazası
Alkol, insan vücuduna zarar verdiği gibi aynı zamanda çevredeki kişilere de rahatsızlık verir. Bu nedenle alkollü araç kullanımı hangi sebeple olursa olsun kesinlikle yasaktır. Alkollü araç kullanırken trafik kazasına karışmak, idari yaptırım gerektiren bir suçtur. Peki alkol etkisindeyken trafik kazasına karıştığınızda başınıza neler gelebilir? Alkol ve Trafik Kazası ile ilgili bütün kafanıza takılan soruları bu yazımızda bulabilirsiniz…
Trafikte alkol aldığı tespit edilen kişiler için ağırlaştırılmış cezai işlemler uygulanır. Belli bir dozun aşıldığının tespit edilmesi halinde ceza tutarında artış görülecektir.
Alkollü Araç Kullanımı
Alkollü araç kullanmak trafik kurallarıyla bağdaşmayan durumlardan biridir. Alkollü araç kullanımı bir bakıma kazaya sebebiyet verme durumlarından biri olarak bilinir. Bu nedenle bu durumun sürücüye etkileri olacaktır. Üstelik bu durum yalnızca alkollü araç kullanan kişiyi etkileyen bir konu değil, aynı zamanda karşı araçta bulunanları da etkilediğinden dolayı ağır yaptırım gerektirir. Kazanın oluşması sonrasında sigorta şirketi eksper incelemesi yaparak, durumun açıklığa erişmesini sağlar. Detaylı bir incelemenin sonrasında genel olarak sigorta şirketleri araç sahibine ödeme yapmayı istemez. Hiçbir sigorta şirketi keyfi olarak ödeme yapmama lüksüne sahip olmadığından dolayı olay mahkemeye taşınır ve bu aşamada rücu davası açılır.
Alkollü Araç Kullanımında Sigorta Konusuna Kimler Karar Verir?
Alkol nedeniyle olan kazalar bir uzmanın inceleme alanına gireceğinden dolayı özel bir ekip oluşturularak inceleme yapılması gerekir. Bu ekibin içinde trafik uzmanı, hukukçu, nöroloji uzmanı da yer alır. Ekip kaza sırasında alınan alkolün ne kadar etkili olduğunu tespit etmeye çalışır ve bu araştırmanın sonucunda detayları sigorta şirketine aktarır. Eğer kazanın ana nedeni alkolse bu durumda sigorta şirketi tarafından araç sahibine ödeme yapılmaz.
Alkollü kazaların genel kısmında kazanın alkolden kaynaklandığı görüldüğünde bu durumda sürücünün sigorta hakkından faydalanması söz konusu değildir. Aynı zamanda alkollü araç kullanımının cezası yalnızca bu durumla sınırlı değildir. Bunun yanında sürücüye uygulanacak olan trafik cezası da ağır olacaktır. Özet olarak alkollü kaza zararı sigorta tarafından karşılanır mı sorusuna bazı istisnai durumların dışında genel olarak olumsuz olarak yanıt vermek mümkün olacaktır.
Alkollü Kazada Trafik Sigortası
Trafik sigortası yaptırmış olan kişiler belli oranda alkol içtiklerinde kazalarda sigorta şirketinin zararı karşılayıp karşılamayacağını merak ediyor. Bunun nedeni ise alkollü araç kullanmanın trafik kurallarına uygun olmamasıdır. Aynı zamanda bu durum sürücünün hem kendisini hem de arabada yer alan diğer kişilerin emniyetini riske attığı bir hata olarak kabul edilir. Ancak söz konusu durum trafik kazası bizzat alkollü sürücü nedeniyle olduysa gelişir. Sigorta şirketinin ne ölçüde devreye gireceği yapılacak olan bir inceleme ile ortaya çıkacaktır.
Trafik sigortası genel şartlarına bakıldığı zaman alkollü araç kullanan kişilerin yaptıkları kazalarda sigorta şirketlerinin ödeme yapmaya yaklaşmak istemedikleri bilinir. Yapılan incelemede oluşan kazanın alkolün ne derecede etkili olup olmadığı tespit edilerek buna uygun olarak sigorta şirketi sürücüye bilgilendirme yapacaktır.
Alkollü Trafik Kazası Ve Diğer Durumlar
Alkollü Trafik Kazasına, alkol dışında başka şeylerde sebebiyet verebilir. Karşı tarafın yanlış şekilde araç kullanımı, araçta meydana gelen çeşitli arızalar, bozuk yol sorunları gibi durumlar trafik kazalarının meydana gelmesine neden olabilir. Eğer bu tarz bir durumdan kaynaklı olarak trafik kazası oluşmuşsa sigorta şirketi hasarı karşılamak durumundadır. Alkollü araç kullanımı sonucunda oluşan kaza sonrasında dikkat edilmesi gereken diğer durum ise alkolün miktarıdır. Yalnızca alkollü araç kullanımında dolayı kaza meydana gelmişse bu durumda sigorta şirketi ödeme yapmama hakkına sahiptir.
Alkollü Trafik Kazası Cezası
Trafik Cezaları her yıl güncellenmektedir. 2021 Yılında Trafikte alkollü yakalanmanın cezası; Sürücü trafikte alkolmetre aracılığıyla yapılan ölçümlerde belirli bir sınırın üzerine çıkarsa 1. Defada 1.339 TL, 2. Defada 1.679 TL, 3. Defada ise 2.698 TL para cezası alır. Ayrıca aracı trafikten menedilirken ehliyetine el konulur. Ehliyetine iki yıllık süre boyunca el konulan kişilerin ise sürücü davranışları eğitimine katılmaları zorunlu tutulmuştur. Ehliyetine beş yıllık süre boyunca el konulan kişilerin psiko-teknik testine tabi tutulması zorunludur.
Yasalara bağlı olarak 1 promilin üzerinde alkol aldığı tespit edilen kişilerin hakkında dava açılır. Alkollü araç kullanımında hususi araç sahiplerine 0,50 promil, ticari araç sahiplerine ise 0,20 promil sınır vardır. Ehliyetine ilk kez el konulan kişiler altı ay sonra, ikinci kez el konulan kişiler ise iki yılın sonunda alabilir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası
Alkollü araç kullanımı neticesinde oluşan kazaların zararları da zorunlu trafik sigortası tarafından karşılamama ihtimali çok yüksektir.
Yıllara Göre Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları
2018 – 1002 TL
2019 – 1240 TL
2020 – 1228 TL
2021 – 1340 TL
Bu rakamlar ilk yakalamada verilen idari para cezalarıdır. İkinci seferde sürücü yine alkol etkisinde yakalanırsa bu defa para cezasının miktarı artacaktır.
Alkollü araç kullanma cezası affı olabilecek durumlarda söz konusu olabilir. Bu tarz haberlere medya da fazlasıyla rastlayabiliyoruz. Kolonya kullanmışsınızdır. Ya da test yapılan araçta arıza söz konusudur. Bu ve bunun gibi durumlarda iptal davası açılması gerekiyor.
Alkol, Trafik Kazası ve Tazminat İlişkisi
Alkollü trafik kazası meydana geldiği zaman sürücüye adli para cezası kesilir. Sürücü alkollü olmaktan ceza alır. Ancak aracın maddi hasarını karşılama durumlarında ise kusur değerlendirmesi yapılır. Alkollü sürücünün aracı haklı olduğu kadar araç hasarı da karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanacaktır. Alkollü Trafik Kazası Tazminat Davaları zorlu ve uzun süren davalardır. Böyle durumlarda iyi bir Trafik Kazası Avukatına ihtiyaç duyarsınız.
Alkollü Trafik Kazası Sonucu Tazminat Alınabilir mi?
Maddi ve manevi tazminat davalarının birinci önceliği kaza da ki haklılık payınız dır. Alkollü şekilde direksiyon başına geçmeniz kazada kusurlu olduğunuz anlamına gelmez. Kusur değerlendirmesi biraz daha farklıdır. Bir örnek üzerinden açıklayalım. Diyelim ki TEM Otobanı üzerinde Kocaeli istikametinde devam ediyorsunuz. İstanbul tarafından gelen bir başka araç refüjü geçerek sizin tarafınıza atladı ve trafik kazası meydana geldi. Burada alkollü sürücünün kusur oranı sıfırdır. Alkollü trafik kazası sonuçları itibariyle özellikle tazminat noktasında oldukça ağırdır.
Alkollü tek taraflı trafik kazası
Alkollü trafik kazası eğer tek taraflı meydana geldiyse sürücülerin büyük çoğunluğu olay yerine kolluk kuvvetlerini çağırmak istemez. Ancak kaza da ölüm ve yaralanma meydana geldiyse mutlaka olay yerine polis ya da jandarma çağrılmalıdır.
Tek taraflı kazalarda sürücü alkollü ise herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Aracın maddi hasarı ne sigorta şirketi ne de kasko şirketi tarafından karşılanmaz. İstisnai durumlarda vardır tabii. Kusurun alkollü sürücü de olmadığı durumlarda bunu ilgili şirkete ispatlanırsa hasar karşılanabilir. Mesela aracınızın önüne bir hayvan çıktı. Bir doğa olayı neticesinde kazaya karıştınız. Bu ve bunun gibi durumlar ispatlanırsa hasar ödemesi alabilirsiniz.
Alkollü Kaza ve Rücu
Alkollü trafik kazası meydana geldiğinde rücu olayı kaçınılmazdır. Trafik kazası sonucu oluşan hasarları kusurlu tarafın sigorta şirketi karşılar. Kusurlu tarafın sürücüsü alkollü ise Sigorta şirketi hasarı öder. Ancak daha sonra Rücu işlemlerine başlar; Yani ödediği miktarı araç işleteninden almak için dava açar.
Alkollü Kazada Kusur
Alkol etkisinde yapılan kazalarda en kritik önem kusur durumların dadır. Ödenecek tazminat, Rücu ve Maddi hasarın karşılığı haklılık payına göre yapılacaktır. Alkollü kazalarda sürücü kusurlu ise kazanın büyüklüğüne göre yaptırımı oldukça ağır olacaktır.
Trafik Sigortası Alkollü Kazaya Ödeme Yapar Mı?
Trafik kazasının içerisinde alkol de varsa sigorta şirketi bu tarz kazalarda ödeme yapmamak için olayı iyice araştıracaktır. Hatta ilk yapılan başvurularda ödeme yapmayı kabul etmeme ihtimalleri yüksektir. Alkollü yaralanmalı trafik kazası için sigorta şirketi ödeme yapabilmesi için yine aynı kriterler geçerlidir.
Alkollü Trafik kazası Ölümlü; trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerde ciddi tazminat miktarları ödenmektedir. Kazanın içerisinde alkol varsa tazminat tutarında bir değişiklik olmuyor; ancak ödeyen kişiler ya da kurumlar değişebiliyor. Alkollü kazaya karışan sürücü kusurlu ise günümüz şartlarında yani 2021 yılına göre değerlendirecek olursak 430 bin lira maddi tazminat ödemeye mahkum olabilir.
Trafik Kazasında Karşı Taraf Alkollü İse
Bir trafik kazasına karıştınız ve karşı tarafın araç sürücüsü alkollü çıktı. Böyle bir durumda sizin yapacağınız işlemlerde bir değişiklik olmuyor. Karşı taraf bu durumdan etkileniyor. Kazanın bütün masraflarını hem maddi hem de manevi tazminatlar alkollü araç sahibine rücu edilir.
Alkollü Trafik Kazası Yargıtay Kararları
2018 yılında görülen trafik kazası davasında tam kusurlu karşı taraf bulunmuştur. Alkollü sürücünün ise 1.29 promil alkollü olduğu tespit edilmiştir.
YARGITAY 17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/297
Karar No: 2018/4514
Karar Tarihi: 25.04.2018
TAZMİNAT DAVASI – OLAYDA HİÇ BİR KUSURU OLMAYAN SİGORTALININ SIRF ALKOLLÜ OLMASI NEDENİYLE RİZİKONUN TEMİNAT DIŞI KABUL EDİLMESİ – DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU – HÜKMÜN BOZULDUĞU
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 6100 sayılı HMK 373/2. maddesi uyarınca dosyanın mahkemesine (hakem heyetine karar örneğinin) Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 25/04/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.
Özetle Yargıtay 17. Hukuk Dairesi verdiği kararda; araç hasarı için başvuru yapan sürücü haklı bulunmuş ve zararı giderilmiştir.
Alkollü ölümlü trafik kazası Yargıtay kararları
Alkollü trafik kazalarında tazminat hesaplama yapılabilmesi için öncelikle kusur durumunun netlik kazanması gerekmektedir. Kaza sonucu zarar gören kazazedeler maddi zararlarını gidermek için sigorta şirketine yönelik dava açmaları gerekmektedir. Ancak alkollü kazalarda rücu durumu söz konusu olduğu için farklı hukuki yöntemler izlemek gerekebilir. Bu anlamda açılan tazminat davalarıyla ilgili üst yargının yani bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay’ın verdiği kararlar ışığında hareket etmek gerekiyor.
Yine bir Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin alkollü trafik kazasıyla ilgili verdiği içtihat niteliğindeki kararı burada word formatında paylaşıyorum.