Araç Değer Kaybı Tazminatı, Tazminat Hesaplama Programları

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı tazminatı;Yeni aracınızda meydana gelen maddi hasarlı kaza da, araç rayiç (aracın piyasa bedeli) bedelinizin %2’sinden fazlası olamaz. Araç değer kaybı tazminatı hesaplama konusu hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz.

Araç değer kaybı tazminatı nasıl hesaplanır? sorusu günümüzde merak edilen konular arasında yer alıyor. Öncelikle yeni araçta oluşan maddi hasarlı kaza da, araç rayiç (aracın piyasa değeri) bedelinizin %2’sinden fazlası olamaz. Örneğin; piyasa değeri 100.000.000 TL olan aracın 1.500.00 TL hasar geldiğini varsayalım. Değer kaybı bu tutardan daha çok olsa bile 1.500.000 TL’den fazla değer kaybı alınmaz.

Araç değer kaybı tazminatı hesaplama da aracın kilometre katsayısına göre 75 bin kilometre de yer alan aracın değer kaybı hesaplaması baz alınan kilometre katsayısı çarpanı ile 149 bin kilometre de yer alan aracın katsayısı çarpanı aynıdır. Dolayısı ile bu durum araç değer kaybının daha da az hesaplanmasına sebebiyet verecektir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2021

Araç değer kaybı hesaplama programı ile kolayca yapılabilmektedir. Aracın kaza sırasında kilometresi, kaza tarihi, 2.el piyasa rayiç (aracın piyasa değeri) değeri, hasar geçmişi ve niteliği, aracın boyananı ve değişen parçaları göz önüne alınarak araç değer kaybı hesaplanmaktadır. Bunun için sizler de online hesaplama programlarını kullanabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2021 Excel

Araç değer kaybı hesaplama excel programı, yeni araçta oluşan kaza değer kaybını hesaplamanızı kolaylaştıran bir programdır. Online olarak hesaplama yapmanıza olanak sağlıyor.

  • A1, Büyük Hasar, 0.90 (katsayısı)
  • A2, Orta Hasar, 0.75 (katsayısı)
  • A3, Küçük Hasar, 0.50 (katsayısı)
  • A4, Basit Hasar, 0.25 (katsayısı)

Araç Değer Kaybı Hesaplaması

Araç değer kaybı hesaplama formülü ile ilgili bilgi vereceğiz. Öncelikle bu konu başlığı  https://www.google.com/amp/s/www.tahanci.av.tr/arac-deger-kaybi-hesaplama/ sitesinden alınmıştır. Ayrıntılı bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Aracın piyasa rayiç değerinin 100.000,00 TL olduğu ve yine aracın kilometresinin 15.000 km ve altında olduğu varsayıldığında:

  • Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır.
  • Hasar miktarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olacaktır.
  • Hasar miktarı 0,00TL – 2.000,00TL arası ise araç değer kaybı 0 – 2.000 TL (Hasar Miktarı Kadar) olacaktır.
  • Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
  • Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Aracı

Araç değer kaybı hesaplama robotu günümüzde kaza yapan her araç için kullanılan bir araçtır. Araç değer kaybını hesaplamak için sizden istenilen bilgileri sisteme girmeniz gerekmektedir. Araç değer kaybı hesaplama robotu değer kaybı formülleri ile uğraşmanıza gerek kalmadan kolayca hesaplamanızı sağlar.

Değer Kaybı Hesaplama Formülü 2021

Araç değer kaybı formülü ile ilgili bilgiler vereceğiz. Öncelikle araç rayiç değeri ve kilometresi not edilmelidir.

  • 0-14.999 km ile 0.90 katsayısı
  • 000-29.999 km ile 0.80 katsayısı
  • 000-44.999 km ile 0.60 katsayısı
  • 000-59.999 km ile 0.40 katsayısı
  • 000-74.999 km ile 0.30 katsayısı
  • 000-149.999 km ile 20 katsayısı
  • 000 ve üzeri km ile 10 katsayısı

Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği

Online araç değer kaybı hesaplama ve sorgulama işlemleri için excel ya da birbirinden farklı online hesaplama robotlarını kullanabilirsiniz. Sizlere araç değer kaybı örneği vererek konuyu anlamanızı sağlayacağız.

  • Hasar giderme tutarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise değer kaybı 8.550,00TL olur.
  • Hasar giderme tutarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise değer kaybı 12.825,00TL olur.
  • Hasar giderme tutarı 0,00TL – 2.000,00TL arası ise değer kaybı 0 – 2.000 TL olacaktır.
  • Hasar giderme tutarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise değer kaybı 4.275,00 TL olur.
  • Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Tablosu

Araç değer kaybı hesaplama tablosu excel daha kolay hesaplama yapmanızı sağlar. Şimdi sizlere araç değer kaybı hesaplama tablosunu vereceğiz. Bu konu başlığı https://www.ondul.av.tr/arac-deger-kaybi-hesaplama/ sitesinden alınmıştır. Dilerseniz bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Araç değer kaybı hesaplamada aracın hasar geçmişinin dışında;

  • aracın üretim yılı (araç değer kaybı yaş sınırı değil 165.000 olarak KM sınırı bulunmaktadır),
  • aracın marka ve modeli,
  • aracın kilometresi,
  • hasarın niteliği,
  • aracın trafiğe çıkış tarihi,
  • aracın pazar değeri,
  • araç değer kaybı bilirkişi raporu,

Online Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama 2021 işlemini Ekspertiz ya da Bilirkişi kurumuna yaptırabileceğinizi belirtmek isteriz. Ancak günümüzde en çok online araç değer kaybı hesaplama programları tercih ediliyor. Online yapılan hesaplamalar %100 doğrudur. Kaza sonrası aracınızın durumu hakkında tüm bilgileri edinebilirsiniz. Aynı zamanda online araç değer kaybı hesaplama işlemi vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde yaparak satış sırasında bile aracın değeri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Günümüzde araç değer kaybı hesaplama işlemi sıkça yapılıyor. Bu sebeple online kullanabileceğiniz güvenilir ve doğru hesaplamalar yapacak programlar yer alıyor. Bu sayede 7/24 araç değer kaybı hesaplama işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplama 2021 bedeli oldukça kolay bir işlemdir. Hasar miktarı ve kilometre katsayısı doğrultusunda araç değer kaybı bedeli belirlenmektedir. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır. Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenir. 75.000 km ile 149.000 km arasında yol kat eden tüm araçların katsayı çarpanı yeni düzenlemeyle aynı alınır. Araçtaki toplam değer kaybı; baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak elde edilir.

Not: Bu konu başlığı https://www.sigortaladim.com/arac-deger-kaybi-nasil-hesaplanir sitesinden alınmıştır.

Ayıplı Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama online bir şekilde kolayca yapılabilmektedir. 2021 yılında araç değer kaybı hesaplamak için online programlar ve robotlar kullanılıyor. Bu sayede vakit kaybetmeden ve hesaplama ile uğraşmadan online bir şekilde kolayca öğrenebilirsiniz.

Ayıplı araç değer kaybı hesaplama işlemi için pek çok program bulunuyor. Eğer ayıplı araç var ise bedel iadesi alınmalıdır. Ancak bedel iadesi verilmez ise ayıplı araç değer kaybı davası açılabilir. Sizlere Yargıtay’ın kusurlu sıfır otomobil için verdiği emsal kararı anlatacağız. Öncelikle bu örneği https://www.google.com/amp/s/www.cumhuriyet.com.tr/amp/turkiye/yargitaydan-kusurlu-sifir-otomobilde-emsal-karar-1878196 sitesinden aldığımızı belirtmek isteriz.

  • Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bir kapısının menteşelerinde 100 liralık kusur çıkan otomobili alan tüketicinin para iadesi veya otomobilin değiştirilmesine yönelik taleplerini reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
  • Antalya’da bir kişi, 2016’da 47 bin 750 liraya sıfır kilometre otomobil satın aldı. Aracı bir süre kullanan tüketici, sol arka kapı menteşelerinde sökülme izleri bulunduğunu fark etti.
  • Sol arka kapının menteşe bağlantılarının orijinal olmadığının ve kapının ayarının bozuk olduğunun söylenmesi üzerine tüketici, aracı satın aldığı bayiye giderek “ayıplı mal” ihbarında bulundu.
  • Firma, aracın boyasında sorun olmadığını, menteşe üzerindeki izlerin fabrikasyon olduğunu, aracın fabrika kontrollerinden sorunsuz onay aldığını belirterek, otomobilin ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebini reddetti.
  • Bunun üzerine araç sahibi, “aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi, bu mümkün değilse de sözleşmeden dönme hakkı kullandırılarak araç satış bedelinin faiziyle firmadan tahsili” istemiyle dava açtı.
  • Davaya bakan ilk derece mahkemesi, davanın reddine karar verdi. Kararın istinafa taşınması üzerine Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi de başvurunun esastan reddine hükmetti.
  • Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise yerel mahkeme kararını bozdu.

Kararın Gerekçesinden

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin kararında, 6502 sayılı yasanın 11/1. maddesinde, malın ayıplı olması halinde tüketicinin “seçimlik hakları”nın düzenlendiği anımsatılarak, tüketicinin bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahip olduğu belirtildi.

Satıcının, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlü olduğu kaydedilen kararda, ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması halinde tüketicinin, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabileceği ifade edildi.

Davaya konu aracın sol arka kapı menteşesinde ve menteşe vidasında çizikler ve rötuş boyalarının bulunduğu tespitine yer verilen kararda, bilirkişi raporuna göre, bunun düzeltilmesinin bedelinin 100 lira olduğuna dikkat çekildi.

Yerel mahkemenin, aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi veya sözleşmeden dönülmesi istemlerinin reddine karar verdiği anımsatılan kararda, mahkemenin, araç sahibinin ayıp oranında indirim talebini değerlendirmediği aktarıldı.

Davacının “bedel indirimi talebi”nin değerlendirilmemesinin bozmayı gerektirdiği kaydedilen kararda, “Mahkemece, aracın sol arka kapı menteşesinde ve menteşe vidasında yer alan çizikler ve rötuş boyalarının bulunmasına ilişkin ayıbın giderim ve var ise araç değeri üzerinde oluşturacağı değer düşüklüğüne ilişkin ayıp nedeniyle seçimlik haklardan, bedel indirim uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilerek, sonucuna göre hüküm tesisi gerekirken, eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir” değerlendirmesi yapıldı.

Not: Bu içerik https://www.google.com/amp/s/www.cumhuriyet.com.tr/amp/turkiye/yargitaydan-kusurlu-sifir-otomobilde-emsal-karar-1878196 web sitesinden alındı.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Motoru

Öncelikle değer kaybı hesaplama araç için pek çok program ve motor bulunuyor. Bu motor sayesinde araç değer kaybı formülleri ile hesaplama yapmanıza gerek kalmayacak. Araç değer kaybı hesaplama motoru kullanarak kolayca hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aracın kaza sonrası onarımı hakkında bilgi almak için araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılabilir. Ayrıca araç değer kaybı hesaplama işlemini ücretsiz bir şekilde 7/24 aralıksız yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır? sorusu hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Öncelikle sizlere değer kaybı nedir? sorusu hakkında bilgi vermek isteriz. Araç değer kaybı, yaşanan trafik kazası sonrası hasar gören aracın durumunu tanımlamak için bu şekilde ifade edilmektedir. Aracın onarımı yapılarak eski haline geri döndüğünü ve piyasada 2.el satılarak değerinin düşeceğini ifade etmektedir. Bu sayede araç değer kaybı ortaya çıkar. Herhangi bir kaza sebebi ile boya işlemi gören bir parça yeniden bir kaza geçirdiğinde kaza sonrası araçta tekrar değer kaybı olmaz. Fakat hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olur. Aynı zamanda araçta meydana gelen maddi kayıplar 2 farklı şekilde karşılanmaktadır.

  1. Kasko Sigortası
  2. Zorunlu Trafik Sigortası

Sigorta Araç Değer Kaybı Hesaplama

Sigorta değer kaybı hesaplama işlemi aşağıda belirlenen unsurlara göre yapılır.

Türk Ticaret Kanununa (TTK) göre sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

1409 md. uyarınca;

(1) Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur.

(2) Sözleşmede öngörülen rizikolardan herhangi birinin veya bazılarının sigorta teminatı dışında kaldığını ispat yükü, sigortacıya aittir.

md ile de 1409. md hükmünün sigortalı, sigorta ettiren yahut lehtar aleyhine değiştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır

1484 md. uyarınca;

(1) Sigortacı, sigortalıya karşı ifa borcundan tamamen veya kısmen kurtulmuş olsa da, zarar gören bakımından ifa borcu, zorunlu sigorta miktarına kadar devam eder.

TTK 1486. md ile de md hükümlerine aykırı sözleşme şartlarının geçersiz olduğu açıkça ifade edilmiştir.

Zorunlu Trafik Sigortası’nın temelini teşkil eden Karayolları Trafik Kanununa bakıldığında ise;

Madde 85

Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilden sorumlu olurlar.

Madde 91; İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur.

Madde 95 ;Sigorta sözleşmesinden veya sigorta sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller zarar görene karşı ileri sürülemez.

Madde 99 ; Sigortacılar, hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin tespit tutanağını veya bilirkişi raporunu, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar.

Madde 111 ; Bu Kanunla öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmalar geçersizdir.

KTK’da da görüldüğü gibi md. ile sorumluluk verilmiş ve 91.md. ile bu konuda sigorta yapılması zorunlu kılınmıştır. Kanunun 111. md. ile de bu Kanunda öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmaların geçersiz olduğu hükme bağlanmıştır.

Madde 90 ; Maddi tazminatın biçimi ve kapsamı ile manevi tazminat konularında Borçlar Kanunu’nun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanır.

Not:Bu içerik https://prohukuk.com/arac-deger-kaybi-2020-1nisan-sonrasi-hesaplama sitesinden alınmıştır. Aynı zamanda araç değer kaybı hesaplama e-devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet sistemi üzerinden araç değer kaybı dosyası hesaplama yapılmaktadır.

Araç Değer Kaybı Üst Limiti

Değer kaybı üst limiti, araç değer kaybı km sınırı 2020 senesi Mart ayında 150 bin kilometre’den 165 kilometre’ye çıkarılmıştır. Fakat Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında yapılan bu değişiklik 2021 senesinde kaldırıldı. Araç değer kaybı hesaplama ücretsiz yapabileceğiniz bir işlemdir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır Yargıtay

Araç değer kaybı hesaplama Yargıtay kararı hakkında bilgi vereceğiz. 17. Hukuk Dairesi 2016/966 E. , 2016/5728 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın davalılardan . husumet yönünden reddine, diğer davalılar yönünden kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalılar … ve vekili ile davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı vekili, müvekkili şirkete ait araca, davalıların sürücüsü, maliki ve zorunlu trafik sigortacısı olduğu aracın çarpması sonucu araçta meydana gelen 7.785,00 TL değer kaybının her üç davalıdan, aracın tamirde olduğu süre içinde kullanılamamasından doğan zarar olan 1.290,00 TL’nin ve 590,00 TL sigorta eksper rapor ücretinin ise davalılar … ve …’dan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı … vekili, aracın değer kaybına uğramadığını ayrıca müvekkili sigorta şirketinin sorumluluğunun poliçe teminat limitleri ile sınırlı sorumlu olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.

Diğer davalılar davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile, 4.250,00 TL değer kaybı, 525,00 TL ulaşım gideri olmak üzere 4.775,00 TL tazminatın olay tarihi olan 21/11/2013’ten itibaren yasal faizi ile birlikte davalılar …, …’dan alınıp, davacıya verilmesine, davanın davalı … şirketi için husumet yönünden reddine, karar verilmiş,hüküm davalılar … ve …. vekili ile davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde, dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıda 2 nolu bendin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.

2-Dava trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının

  1. maddesi gereğince trafik sigortası işletene düşen hukuki sorumluluğu sigorta limitleri dahilinde teminat altına alır ve zarar gören üçüncü şahsın gerçek zararından sorumludur. Davalı şirkete zorunlu mali sorumluluk sigortası ile sigortalı aracın davacı aracına çarpması nedeniyle araçta meydana gelen değer kaybı davacının gerçek zararı olup davalı … şirketinin değer kaybından sorumlu tutulması gerekirken yazılı gerekçe ile aracın zorunlu trafik sigorta şirketi olan…. yönünden davanın husumet yönünden reddi doğru görülmemiştir.

3-Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.

Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda araçtaki değer kaybı denetime olanak vermeyecek şekilde belirlenmiştir. Bilirkişi raporu hüküm vermeye yeterli değildir.

Bu durumda mahkemece, aynı bilirkişiden, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihindeki hasarsız 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespit edilmesinden sonra aradaki farkın hesaplanarak değer kaybı miktarının bulunması hususunda ayrıntılı, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

Kabule göre de eksper ücreti adı altında talep edilen bedel, tesbit gideri gibi yargılama giderlerinden olup eksper ücretinin de yargılama giderine eklenerek davanın kabul edilen kısmına göre oranlama yapılması ve davalılardan tahsiline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar … vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar Arden ve Anitsa vekilinin ve davacı vekilinin temyiz itirazının kabulüne, 3 nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı ile davalılar … ve …’a geri verilmesine 10/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Not: Bu içerik https://www.kararara.com/forum/viewtopic.php?t=382558 sitesinden alınmıştır.

Araç Değer Kaybı Hesabı Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı nasıl hesaplama yapılır? sorusunu kısaca anlatacağız. Araç değer kaybını hesaplamak için online motor, robot ya da program diye tabir ettiğimiz araçlar bulunmaktadır. Hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak hasar değeri elde edilmektedir. Değer kaybı hesaplama’sında formüle göre 165 kilometre ve üzeri olan değer kaybı hesaplamasına girmiyor. Aynı zamanda kaza sonrası araçta ve plastik tampon-parça onarımları, hava yastığı, radyo/teyp, cam, lastik, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı ile ilgili yapılan onarımlar değer kaybı hesaplamasına girmiyor. Hasar değer kaybı hesaplama programı ile işlem yapabilirsiniz.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar 20 Mart 2020 tarih 31074 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yürürlük tarihinden önce yapılmış olan sözleşmelerde sözleşmenin imzalandığı tarihide geçerli olan Genel Şartlar,  yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan sözleşmelerde ise yeni yayınlanan Genel Şartlar uygulanacaktır. Araç değer kaybı hesaplama değişikliği ile ilgili adımlar atıldı.

Anılan düzenleme ile araçlarda kaza sonrası yaşanan araç değer kaybı hesaplama formülü ve yöntemleriyle ilgili olarak birtakım değişikliklere gidilmiştir. Üst başlıklarda değer kaybı hesaplama tablosu ile ilgili bilgi yer almaktadır.

2. El Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç hasar değer kaybı hesaplama işlemini yapmak oldukça kolaydır. Değer kaybı, aracın kaza sonrası onarımından sonraki değeri ile hasarsız değeri arasındaki farkı ifade eder. Nitekim Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/966 E., 2016/5728 K. Sayılı kararında;

“Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.” demektedir.

Not: Bu konu https://universalhukuk.com/Deger-Kaybi-Zararinin-Hesaplama-Yontemleri-uzerine-Bir-Degerlendirme sitesinden alınmıştır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Resmi Gazete

Resmi Gazete’de araç değer kaybı hesaplama yönetmeliği esas alınmaktadır.

MADDE 1 – 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 2’nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 12 nci maddesi ile 18/10/2019 tarihli ve 30922 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 47 sayılı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (d) bentleri yürürlükten kaldırılmış, (ğ) bendinde yer alan “Merkezini” ibaresi “Merkezi Sistemini” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“h) Kurul: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunu,

ı) Kurum: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek 4’ün 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “%8’dir” ibaresi “%10’dur” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmelik ve eklerinde yer alan “Müsteşarlığın” ibareleri “Kurumun”, “Müsteşarlık” ibareleri “Kurum”, “Müsteşarlıkça” ibareleri “Kurumca”, “Müsteşarlığa” ibareleri “Kuruma”, “Bakan” ibaresi “Kurul” ve “Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan” ibaresi “Kurul” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik 1/7/2021 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

Hasar değer kaybı hesaplama işlemleri de bu unsurlara göre yapılmak.

Not: Bu içerik https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210616-2.htm sitesinden alınmıştır.

Hazine Müsteşarlığı Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri

Hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama işlemleri için sigorta eksperleri görevlendirilir. Eksperler araçlardaki değer kayıplarını hesaplarken pek çok kriter göz önüne alır. Hazırladıkları raporda başvurdukları kaynakları tek tek belirtirler. Değer kaybı yaşayan araç sahibi kusurlu araç sürücüsü ya da ruhsat sahibine dava açarak yaşadığı maddi mağduriyetlerin giderilmesini talep edebilir. Ancak değer kayıplarının hesaplanmasında pek çok kriter bulunur. Bazı durumlarda aracın kaza nedeni ile boyanması hasar kabul edilmezken özellikler parça değişimleri ardından yapılan boya hasar maliyeti olarak değerlendirilebilir.

Not: Bu içerik https://www.google.com/amp/s/aracdegerkaybidavasi.com/hazine-mustesarligi-deger-kaybi-hesaplama/ sitesinden alınmıştır. Buna ek olarak araç değer kaybı hesaplama kriterleri de aynıdır.

Araç Değer Kaybı Neye Göre Belirlenir?

Araç değer kaybı belirlenirken hasarın boyutu ve aracın yıpranma seviyesi çarpılarak elde edilir. Tahmini araç değer kaybı hesaplama işlemi yapmak için Google üzerinden araç değer kaybı hesaplama yapabilirsiniz.

Kazalı Araç Değer Kaybı Hesaplama

Hasar gören araçların değer kaybı hesaplanmaktadır. Kasko araç değer kaybı hesaplama işlemi son derece kolaydır. Formüller ile uğraşmanıza gerek kalmadan online hesaplama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç değer kaybı güvence hesabı aracın durumunu belirlemek için yapılır. Bu konu ile ilgili üst başlıklarda ayrıntılı açıklamalar yaptık.

 Sıfır Araç Değer Kaybı Hesaplama

Yeni araç değer kaybı hesaplama işlemi için çeşitli programlar bulunuyor. Yeni araçta meydana gelen rayiç bedeli %2’den fazla olamaz. Aynı zamanda araç değer kaybı otomatik hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Araç değer kaybı hesaplama sahibinden yapılan bir işlemdir. Hasarlı aracın tespiti için yapılan bir hesaplamadır.

Araç Değer Kaybı En Fazla Ne Kadar?

Araçta meydana gelen maddi hasar, aracın rayiç bedelinin %2 altında kalması sonucunda değer kaybı tazminatı araçta oluşan hasar tutarını aşamaz. Araçta meydana gelen maddi hasar meydana gelen araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazlası olamaz. Peki, araç değer kaybı kaç kez alınır?

Öncelikle araç değer kaybı almak için kazada mağdur olan taraf siz olmalısınız. Kazaya sebep olan sürücüler araç değer kaybı için hak talep edemez. Dilerseniz konu hakkında araç değer kaybı hesaplama ekşi de yazan yorumları inceleyebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı ödemesi sigorta ve tazminat sektöründeki en kolay ve hızlı sonuca ulaşılan dosyaların başında gelir. Bu sektörde faaliyet gösteren herkes bunu bilir. Hatta şöyle ki kısa bir dilekçe ile araç sahibi bile bu hakkını kolaylıkla tahsil edebilir. Yazılan araç değer kaybı dilekçesi nin ardından araç değer kaybı tutarı 15 gün içerisinde hesabınıza yatırılır.  Ancak buradaki en büyük problem vatandaşın hak ettiği tutar ne kadardır? İşte bu sorudan sonra devreye uzmanlık giriyor. Ki yine malumunuz sigorta şirketleri özel ve kar amacı güden firmalardır. Bu alanda yani ödeme noktasında sigorta şirketlerinin çokta bonkör olmadığı söylememize gerek yok.

En kritik soru şu Araç değer kaybı hesaplaması yapıldığında benim hak ettiğim tutar ne kadar olacak? Bu sorunun cevabına ulaşmak çokta zor değil, internet üzerinde bulunan bir çok site bu anlamda hesaplamanın nasıl yapılacağına dair uzun uzadıya bilgiler sunuyor. Araç değer kaybı tablosu oldukça karışık ve birazda bilgi isteyen bir alandır. Öyle herkesin üstesinden gelebileceği bir hesaplama değildir.
Araç değer kaybı listesi uzadıkça uzuyor. Ve bunun hesaplamasını yapabilmek için de bu listeye hakim olmak teknik bilgiye sahip olmak gerekiyor. Sonuca ulaşabilmek içinde biraz da matematik bilgisine sahip olmalısınız. Araç değer kaybı hesaplama işine başlamadan önce hasar alan araca ilişkin bilgiler yanınızda olsun ruhsat ve diğer önemli bilgiler çünkü hesaplama yaparken bunları kullanacaksınız.

Araç Değer Kaybı Ödemesi Miktarını Belirleyen Etkenler

Araç değer kaybı hesaplamasında baz alınan kriterler hazine müsteşarlığı tarafından belirlenmiştir. Hesaplamanız bir sigorta şirketinde farklı diğerinde farklı çıkması diye bir durum söz konusu olamaz. Tek bir hesaplama kriteri vardır. Ve bütün şirketler bunu uygulamakla yükümlüdür.

Araç Değer Kaybı Hesaplama için nelere bakılıyor?

  • Kazadaki haklılık payınız
  • Aracın hasar geçmişi
  • Aracın marka ve modeli
  • Aracın Pazar değeri
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın kilometresi
  • Araçta yapılan işlemin niteliği ( boya, değişme, sökme, takma )
  • Aracın yaşı

Bu yazdığımız kriterlerin hepsi alacağınız araç değer kaybı tazminat miktarı nı etkileyecektir.

 

Araç Değer Kaybı Ödeme Süresi

Araç değer kaybı ödemeleri yasal olarak evraklar sigorta şirketine sunulduktan 15 gün sonra ödenmesi gerekmektedir. Bu süre dolduktan sonra ilgili başvuran yasal yollara başvuru hakkı kazanmış olur. Yani dava açabilir ya da tahkim yolunu tercih edebilir. Araç değer kaybı ödeme süresini belirleyen aslında sigorta şirketleridir. Bu ödemeyi birkaç gün içinde de alabilirsiniz bu ödemeyi almanız yıllarda sürebilir. Biraz da hangi yolu tercih ettiğinize bağlıdır.
Araç Değer Kaybı Bilirkişi Raporu

Araç değer kaybı bilirkişi raporu örneği incelemek isterseniz yine sitemiz üzerinden bilirkişi raporlarına ulaşarak bakabilirsiniz. Bu raporların size ne faydası olacağını ise şöyle açıklayalım, sigorta şirketine araç değer kaybınız ile ilgili bir bilirkişi raporu sunarsanız onları istediğiniz rakamı ödemeye zorlamış olursunuz. Ki bu işin profesyonellerinin de tam olarak yaptığı budur. Sizin hasarınızla ilgili ne kadar araç değer kaybı ödemesi alacağını önceden hesaplar ve sigorta şirketine bu bilirkişi raporunu sunarak ödemeyi talep eder.

Böyle bir durumda dava açma hakkı da elde etmiş olursunuz ve eliniz de güçlenir. Dosyanızda bir bilirkişi raporu var ise dava yoluna gidildiği taktirde sigorta şirketine siz başta zararınızın ne kadar olduğunu bildirmiş ve bu tutarı talep etmişsinizdir ancak sigorta şirketi işi yokuşa sürerek hem yüce mahkemelere iş yükü oluşturmuştur. Hem de vatandaşın ödemesini gereksiz yere geciktirmiştir. Ve burada bir kötü niyet olduğu açıktır. İlgili yetkililerde bu şekilde düşünerek ona göre karar vereceklerdir.

 

Araç Değer Kaybı Avukat

Yukarıda bu işi detaylarıyla anlattık sizlere, sigortayla olan bütün ilişkilerde avukatın önemini vurgulamama gerek olmadığını düşünüyorum. Araç değer kaybı avukatı bu işi ekmek su gibi bilir. Sizin başınıza bir defa gelen olayla ilgili bu işi yapan avukat her ay en az onlarca dosya sonuçlandırıyordur. Araç değer kaybı avukat ücreti sizi düşündürmesin emin olun kazançlı çıkan siz olacaksınız avukatla birlikte. Bu denklemin tek kaybedeni sigorta şirketleri olacaktır. Tecrübesi ve bilgi birimi ile araç değer kaybı avukatı ile çalışmak sizler için çok daha mantıklı olacaktır. Hem fazla kazanırsınız hem de çok daha kısa sürede işinizi nihayete erdirmiş olursunuz.

 

Ücretsiz Tazminat Hesaplama Aracından Faydalanın

Son olarak şunu söylemekte fayda var Garanti Kaza Tazminat olarak bu noktada özellikle birinci kullanıcı olan vatandaşlarımıza ücretsiz hizmet veriyoruz. Yani kaza yaptığınız ve aracınızın sigorta poliçesinde bulunan haklarından faydalanmak istiyorsunuz. Bu kalemlerden bir tanesi de araç değer kaybı, ilgili bilgiler elinizde olduktan sonra hesaplama tarafını biz size ücretsiz olarak yapıyoruz. Bu noktada her hangi bir talebimizde yok.

Araç değer kaybı ödemenizin ne kadar olduğunu bilerek hareket edebilirsiniz ya da ödemeniz yapıldı ama merak ediyorsunuz hak ettiğim tutar ne kadardır diye. Bunu iş olarak yapmayan sadece kendi aracı için hesaplama yapmak isteyen vatandaşlara ücretsiz hizmet sağlıyoruz, çekinmeden bizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz…

Araç Değer Kaybı Hesaplamaları

Sitemiz üzerinden üyelik oluşturarak Araç değer kaybı hesaplama programını kullanabilirsiniz. Yine site üzerinden araç değer kaybı hesaplama robotu ndan faydalanabilirsiniz. Ya da araç değer kaybı formu doldurup hesaplamayı bizim yapmamızı isteyebilirsiniz. Site üzerinden yaptığınız hesaplamayı, yine bizim paylaştığımız makale üzerinden araç değer kaybı hesaplama formülü nü kullanarak yapılan hesaplamanın doğruluğunu test edebilirsiniz. Araç değer kaybı hesaplama aracı normalde hukukçulara ve bu işi yapan firmalara ücretli olarak sunuluyor. Ücretsiz hesaplama sadece birinci kullanıcı vatandaşlara verilen bir hizmettir. O sebeple lütfen bu konuda hassas olalım ve iyi niyeti suiistimal etmeyelim….