Genel, Trafik Kazası Tazminatı

Trafik Kazası Geçirdim Ne Yapmalıyım

Ülkemizde büyük bir sorun haline gelen ve insanları en fazla merak ettiği konulardan biriside trafik kazası geçirdim ne yapmalıyım olduğundan araştırmalar yapılmaktadır.
Her an olabilecek en büyük olaylardan biri olan ve pek çok soruları da yanında getiren trafik kazası geçirdim ne yapmalıyım gibi konular için detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Aksi durumda hem büyük bir korku ve telaş içinde olunur hem de yanlış bir adım atmak geri dönüşü olmayan sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Bütün sürücülerin kaza sırasında neler yapması gerektiğini ve tespit tutanağının nasıl doldurulması gerektiği hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir. Böylece kaza ve hasar hallerinde daha doğru bir şekilde çok daha hızlı davranmak mümkün olabilir. Kaza yapıldığında yapılması gerekenler konusunda ilk olarak maddi hasarlı kazalarda, kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücülerin anlaşması durumunda aralarında maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulmalıdır. Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlamaya varılmaması durumunda kazanın meydana geldiği bölgeye bakan emniyet güçlerine haber verilmesi gerekir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının Doldurulmayacağı Durumlar

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sürücülerin anlaşması durumunda doldurulmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu tutanağın tutulması mümkün değildir. Bu durumlar şunlardır;

  • Sürücü belgesiz ya da yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa,
  • Sürücünün yaşının küçük olması,
  • Sürücü alkol almışsa ya da akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kamu kurumlarına ait eşyalarda zarar meydana gelmesi,
  • Kazaya karışan araçlardan biri ya da daha fazla olanı kamu kurumlarına ait ise,
  • Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Trafik kazası ölüm ya a yaralanma ile sonuçlanması durumunda,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin ya da daha fazlasının trafik sigortasının olmaması gibi durumlarda tutanak doldurulmaz.

Hasar İhbarı Nasıl Yapılmalıdır?

Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenlerden biri de hasar ihbarı yapılmasıdır. Ortamın uygun olması durumunda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı şekillerden fotoğrafları çekilmesi gerekir. Tutanakların bir sureti fotoğraflar ile beraber karşı tarafın ya da kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim etmekte olan sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecek ise aracın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılması gerekmektedir. Kaza zaptı işleminden sonra aracı anlaşmalı ya da yetkili bir servise çektirilmelidir. Hasar ihbarı yapabilmek için bir takım evrakların hazırlanarak tamamlanması gerekmektedir. Bu evrakları şunlardır;

  • Kaza tespit tutanağı,
  • Poliçe fotokopisi,
  • Alkol raporu,
  • İfade tutanakları ve görgü tespit tutanağı,
  • Hasara ait fotoğraflar,
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
  • Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgelerin tam olarak eksiksiz hazırlanması gerekmektedir.

Araç Sigortalarının Önemi Nedir?

Trafik kazası anında aracın kaskosu ve trafik sigortası olmaması maddi bakımdan çok büyük maliyetlere neden olacaktır. Trafik sigortası sayesinde karşı tarafın ve diğer kişilerin masrafları karşılanırken kasko sigortası ile kendi aracınızı güvence altına almak mümkün olacaktır. Teknolojinin son derece hızlı gelişmesi sayesinde hem trafik sigortası hem de kasko sigortasını online olarak internet üzerinden yaptırmak mümkün olmaktadır. Bu sigortaları yaptırmak isteyenler herkes bütçesine en uygun olan teklifleri karşılaştırarak yaptırılabilir.

Kaza Sonrası Olay Yerinden Kaçmak

Kazanın olduğu anda hemen durmak gerekmektedir. 200 metre dahi uzaklaşılması çok daha ciddi cezaların meydana gelmesine neden olmaktadır. Sadece trafik ihlali alanına değil bu durum ceza hukuku alanına da girmektedir. Karşı taraf olay yerinde yok ise kimlik bilgilerinin ve arabanın kime ait olduğuna dair bilgi verilmesi gerekmektedir.
Şayet duran bir araca vurulmuş ise karşı tarafta meydana gelen hasarın büyüklüğüne göre mahkeme kararına göre 20 ile 60 dakik beklenmesi gerekir. Daha sonra polis karakolu aranarak kaza hakkında bilgi verilmelidir. Polis konu hakkında yönlendirme yapacaktır. Bunların yanı sıra bilinmesi gereken bir konuda trafik kazası sonrası kimlik bilgilerini bırakmak yeterli olmamakla birlikte cezai sonuçların meydana gelmesine neden olacaktır. Her türlü kaza sonrası yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgilere sahip olmak çok önemlidir.

Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım ?

Trafik kazalarında tazminat hesaplamalarını belirleyen etkenler vardır. Kazada ki kusur oranınız, heyet raporu, yaşınız ve aldığınız maaş ne kadar tazminat alacağınızı belirleyecektir. Ne kadar tazminat alacağınızı sitemizde bulunan ücretsiz tazminat hesaplama forum ve programlarını kullanarak öğrenebilirsiniz.