Genel, Trafik Kazası Tazminatı

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı

Trafik kazalarında gerçekleşen ölümlerle ilgili, bu yazımızda kaza sonrasında tazminatınızı en sağlıklı ve hızlı şekilde nasıl alabilirsiniz hangi yolları takip etmelisinizi anlattık.

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı‘nda Dava süreci nasıl işliyor, hangi süre zarfında ne kadar tazminat alacaksınız, tazminat hesaplamanız nasıl ve neye göre yapılıyor ? Makalemizde bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında vefat eden yakınınız için kusurlu olan aracın sahibi, sürücüsü ve trafik sigorta poliçesinden ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

Bu tazminat türü ölümlü trafik kazası tazminatı olarak adlandırılmaktadır. Trafik kazalarında meydana gelen cismani hasar sigorta şirketlerinin güvencesi altındadır. Ancak sigorta şirketleri kar amacı güden bir işletme olduğu için önceliği zararları karşılamak değil, kendi şirket menfaatlerini gözetmektir.

Ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı süreç içerisinde çok fazla değişime uğradı. Daha önce ölen kusurlu bile olsa geride kalanların kusuru yoktur kaidesiyle hareketle geride kalanlara (eş, anne, baba, çocuk) sorgusuz sualsiz tazminat ödenebiliyordu.
Bu konuda Yargıtay’ın farklı kararları mevcuttu. Ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı hakkında emsal kararlar. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı bir karar ile bütün emsal kararlar birleştirildi ve son uygulama kusurlu sürücüye ödeme yapılmadığı yönünde.

Ölümlü trafik kaza tazminatı halk arasında ölümlü kazalarda kan parası, diyet, sigorta parası olarak da adlandırılmaktadır.

Ölümlü Trafik Kazasında Vefat Eden Kişinin Yakınları Tazminat Alabilir Mi ?

Ölümlü trafik kazası sigorta tazminatında vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler tazminat alabilirler. Akrabalık bağı olmasa bile müteveffanın yaşarken kendisine destek olduğunu ispatlayan şahıslarında tazminat alma hakkı vardır.

Bir örnek vermek gerekirse Öğrenciye burs veriliyordur, her ay ya da belli aralıklarla hesabına vefat eden kişinin hesabından ya da talimat verdiği bir işletmesinden para gönderiliyorsa o öğrenci de tazminat alabilir.

Sebebi de şudur; trafik kazası sebebiyle vefat eden kazazede hayatta olsaydı o bursu ödemeye devam edecekti. Kaza da ölen şahsın Anne babası Anne Baba Kardeş 18 yaşından küçük çocuklar Belli (24) yaşa kadar eğitimine devam eden çocuklar Akrabalık bağı olmasa bile destek aldığını ispat eden üçüncü kişiler Nişanlı, sözlü ve
uzun süredir bir arada yaşayan çiftlerde ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı alma hakkına sahiptir.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı hesaplanırken her olayın özelliğine göre ölenin yaşı, gelir düzeyi, ailesine ve yakınlarına desteklik durumu dikkate alınır. Hesap edilen tazminat tutarları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir.

Trafik kazasında ölene tazminat ne kadar sorusunun cevabı trafik kazası tazminat hesaplama tablosu ile
yapılacak aktüer hesaplama sonucunda ortaya çıkacaktır. Kimi zaman exel üzerinden basit bir formülazyon ile yapılan hesaplama kimi zaman aktüer uzmanlar tarafından kalem kalem hesap edilerek ne kadar tazminat alınacağı belirlenir.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı Ne Kadar?

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı’nın en önemli kriteri yaşlardır. Vefat eden kişinin yaşı ve geride kalıpta ölümlü trafik kazası tazminatı alabilecek kişilerin yaşları tazminat miktarını belirler başlıca önemli kriterler:

Olay Tarihi Ölen Kişinin Yaşı Rapor Tarihi
Agi Ücreti Eş Çocuk İçin Agi
Kalan Ömür Hesabı Çalışma Süresi Eşin Yaşı
Çocukların Yaşları Anne yaşı Baba yaşı

Trafik kazalarında tazminat miktarı sorusunun cevabı bu kriterler değerlendirildikten sonra ortaya çıkacaktır. Sigorta şirketine başvuru sonrasında alınan ilk meblağ sizi yanıltmasın.

Şirketler davayı kapatmak amacıyla bir ön ödeme yaparlar ve daha sonra bir adım atmamanız için sizi bağlayacak şekilde sözleşmeler ve prosedürler önünüze koyarlar. İlk ödeme sonrasında hakkınızı aramaya devam edebilirsiniz. Sigortadan ödeme almadan önce dışarıdan özgün bir kuruluşa aktüer hesaplama yaptırabilirsiniz.  En azından ne kadar tazminat alacağınızı bilerek hareket etmiş olursunuz. Elinizde bir aktüer rapor olursa daha sonraki aşamalarda bu rapor çok işinize yarayabilir. ölümlü trafik kazası sigorta tazminatında kusur oranı oldukça önemlidir.

Zira alacağınız tazminat kusura göre belirlenecektir. Örneğin alacağınız rakam 10 lira ise kazada size yüzde elli kusur verildiği zaman bu rakam 5 liraya düşecektir.

Kusur konusunda mağdur olmamak için olayın başından itibaren davayı sıkı takip etmeniz gerekiyor.
Yıllara göre ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı limitleri;

Trafik kazasında meydana gelen hasarlar için her yıl onlarca farklı kıstas değerlendirilerek tutarlar yeniden belirlenir. Artarak giden ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı limitleri 2019 yılının son döneminde 390.000 lira olarak belirlendi. Bu rakam kişi başına yapılacak ödemedir. 2019 yılında her kazaya karışan birey için ayrı ayrı maksimum ödenecek maddi tazminat limiti 390 bin liradır.

2021 460.000 2020 410.000 TL 2019 390.000 TL
2017 330.000 TL 2016 310.000 TL 2015 290.000 TL
2014 268.000 TL 2013 250.000 TL 2012 225.000 TL
2011 200.000 TL 2010 175.000 TL 2009 150.000 TL
2008 125.000 TL 2007 80.000 TL 2006 57.500 TL
2005 50.000 TL 2018 360.000 TL 

Tek Taraflı Ölümlü Trafik Kazalarında tazminat alınır mı?

2016 yılı Nisan Ayında yapılan yeni bir düzenleme ile tek taraflı ve tam kusurlu kişilere ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı ödenmiyor. Biraz açmak gerekirse tek taraflı kazalarda sürücü konumundaki kişi hayatını kaybederse, kazaya sebebiyet verdiği kabul edildiğinden ağır kusurlu olduğu için ödeme yapılmıyor.  Aslında bu konuda Yargıtay kurullarının çelişkili kararları vardı. Ancak son yapılan düzenleme ile bu kararlar tek elde toplandı ve ödeme    yapılmaması noktasında birleştirildi.

Ancak kaza tek taraflıda olsa kazanın sebebi yol, çevresel faktörler, doğal afet, yola hayvan çıkması, sağlık sorunları (kalp krizi vb..) gibi ikinci sebepler kaynaklıysa kazada vefat eden kişinin yakınları  ölümlü trafik kazası tazminatı alabiliyorlar.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatında Süreç Nasıl işliyor ?

Kazanın hemen ardından olay takip edilmelidir. İfade işlemleri, kaza tespit tutanağı kontrol edilmeli kusura dair kafanızda soru işaretleri var ise kaza bölgesinde bulunan güvenlik kamera kayıtları toparlanmalıdır. Ölümlü kazalarda diğer kazalara göre süreç biraz daha hızlı işliyor. Olay tarihinden itibaren 2 ila 6 ay arasında tazminat için gerekli bütün evraklar savcılık tarafından toparlanarak dosyanın içerisine konulur.  En son adli tıp kurumunun değerlendireceği otopsi raporu beklenir. O evrak da kurumun yoğunluğuna göre maksimum 6 ay içerisinde tamamlanır. Maddi tazminatı almak için önce sigorta şirketine başvuru yapmak gerekiyor. Sigorta şirketinin ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı ödenmesi için isteği evraklar eksiksiz şekilde tamamlanmalıdır.

Ölümlü trafik kazası sigorta tazminatında istenen belgeler

Kaza tespit tutanağı

Ölü muayene tutanağı

Veraset ilamı veya mirasçılık belgesi

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

Vefat eden kişinin son üç aylık gelir belgesi

Kazaya karışan araçların ruhsat ve poliçe örneği

Tazminat talep edilen kişilere ait banka hesap bilgileri Evraklar içeriye teslim edildikten sonra ödeme yapılmaz ise 15 gün içerisinde sigorta şirketine karşı dava açılabilir ya da tahkim yolu da tercih edilebilir.

Ölümlü Trafik Kazası Cenaze ve Defin Giderleri

Trafik kazasında hayatını kaybedenlerin cenaze ve defin giderleri maddi tazminat kısmına girer. Sigortanın yükümlülüğü altındadır. 2018 yılı için sigortadan maksimum alınacak tutar 5.000 TL’dir. Üzeri giderler kazaya sebebiyet veren karşı taraftan dava yolu ile alınabilir.

 

Talep edilecek kalemler: 

Cenazenin bir yerden bir yere taşınması Kefenleme giderleri Taziye yemek vs.. giderleri
Teneşir ve tabut masrafları Kabir ücreti Mezar yaptırma masrafları
Ölüm ilanları Ölümlü Trafik Kazasında Manevi Tazminat Davası
Trafik kazasında vefat kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuk, kardeş, nişanlısı, sözlüsü) kazaya sebebiyet veren taraftan manevi tazminat talep edebilirler. Vefat eden kişinin yaşı aldığı maaş ve dava
açan tarafların maddi durumu ile karşı tarafın maddi durumu alınabilecek tazminat tutarını belirler.

Ölümlü Trafik Kazasında Ceza Davası süreci nasıl işliyor?

Ölümlü trafik kazasında süreç diğer kazalardan çokta farklı işlememektedir. Olay yerine mutlaka savcı gelmesi gerekmektedir. Hem cenaze hem de olayın oluş şekli incelenir. Daha sonra evrak süreci başlar. (kaza tespit tutanağı, ifadeler, araç sigortası, araç ruhsatı, kimlik fotokopileri, vukuatlı nüfus kağıt örneği vs.. ) Ve son olarak dosyaya Adli Tıp Kurumu’ndan alınan otopsi raporu konulur. Savcılık iddianameyi hazırlar ve taraflara taksirle ölüme sebebiyet vermekten dava açılır.

Ceza davası sürecinde taraflar bir kez de hâkim karşısında ifade verirler. Olay yerine hâkim ve bilirkişi giderek keşif yapılır. Bölgeye göre davanın süresi değişebilir.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı almanın en hızlı yolu

Olayın içerisinde ölüm olduğu için ivedilikle çözülmesi gereken bir durum vardır. Kazada hayatını kaybeden kişinin desteklediği insanlar artık destekten yoksun kalmışlardır. Ve bir an önce maddi olarak sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Ölümlü trafik kazalarında tazminat alabileceğimiz. 4 ayrı yer vardır. Araç sahibi, Araç işleteni, Araç
sürücüsü ve aracın sigortasından tazminat talep edilebilir.

İlk etapta maddi hasarı karşılamakla yükümlü olan sigorta şirketi için hazırlıklar yapılır. İstenilen bütün evraklar tamamlandıktan sonra 45 gün içerisinde tazminatınızın hesabınıza yatmış olması gerekir. Ancak süreç çeşitli sebeplerle uzayabilir. Bu durumu da tecrübe ve bilgi birikimi ile çözmek mümkündür. Davayı yürüten hukukçunun kalitesi, işi bilmesi bu süreyi belirleyecektir.

Sigorta şirketinin dışında tazminat isteyeceğiniz araç sürücüsü ve işletenleri ile gerekirse iletişime geçerek bu süreci de dava yoluna dönüşmeden çözebilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatında Zaman Aşımı

Ölümlü trafik kazalarında maddi tazminat için zaman aşım süresi 15 yıldır. Kaza tarihinden itibaren 15 yıl içerisinde tazminat için harekete geçebilirsiniz. Ölümlü Trafik Kazası Sigorta tazminatı Ödemesi Trafik kazalarında maddi tazminat talebi sigorta şirketlerinden yapılır. Ölümlü trafik kazası tazminat sigorta ödemesi için gerekli şartlar yerine getirilmelidir. Ölüm kâğıdı ve adlı tıptan gelecek olan otopsi raporu tazminat ödemesi için bekletici sebeptir. Sigorta şirketlerinin en hızlı ödeme yaptığı tazminat kalemi ölümlü trafik kazalarıdır.

Ölümlü Trafik Kazası Kan Parası

Trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerle ilgili alınan paraya halk arasında Kan Parası denilmektedir. Aslında kan parası karşı taraftan talep edilen bir tutardır. Trafik kazalarında maddi tazminatı sigorta şirketi karşılar. Ancak manevi tazminat için ise sorumlular devreye girer.

Kan Parasının tam karşılığı kazaya sebebiyet veren kişiden alınan manevi tazminattır. Kan Parası Ne Kadar sorusunun karşılığı ise çokta net değildir. Buna yine Yargıtay kararları ışığında yapılan incelemeler sonucunda karar verilir.

Maddi tazminat gibi Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı Kan Parası Hesaplama formülü yoktur. Vefat eden kişinin maddi durumu yaşı sahip olduğu mal varlığı, kazaya sebebiyet veren kişinin yine maddi durumu tam olarak alınacak tazminat miktarını belirler.

İş Kazalarından Kaynaklı Ölümlü İş ve Trafik Kazası

Trafik kazası aynı zamanda bir iş kazası da olabilir. İşini sürücü olarak yapan çok fazla vatandaşımız var. Nakliyat, lojistik, ulaşım sektöründe çalışan vatandaşlar trafik kazasına karıştığı zaman aynı zamanda iş kazası da geçirmiş olurlar.

Yine aynı şekilde evden işe işten eve giderken kaza geçiren işçiler de iş kazasına karışmış olurlar. Trafik kazası tazminatı ve iş kazası tazminatı ayrı yürütülecek süreçlerdir. Bu noktada işinin uzmanı bir avukata ihtiyacınız olacaktır. İş kazası ve trafik kazası alanında uzman bir avukat ile süreçleri sorunsuz götürebilirsiniz.