Araç Değer Kaybı Tazminatı, Genel

Trafik Sigortasız Araçla Kaza Yapmak

Sigortasız araç ile trafiğe çıktınız ve başınıza bir kaza geldi.  Neler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz. Öncelikle şunu bilmek gerekiyor. Kaza çift taraflı ise haklılık payınıza göre muamele göreceksiniz. Onun dışında kazanın bütün sorumluluğu ve maddi olarak yükümlülük sizin üzerinizde olacaktır. Sigortasız araçla kaza yapmasanız bile sigortasız araç kullanmanın riski yine de çok fazla

Sigortasız araç yakalanırsa

  • Sigortasız araç Çekici marifetiyle bir otoparka çekilir.
  • İdari para cezası uygulanır.
  • Sürücünün ehliyetine ceza puanı yazılır.
  • Araç sahibine idari para cezası uygulanır

Yapacağınız masraf sigortadan çok daha pahalıya mal olacaktır. İkinci bir risk de hayat karartacak cinsten. Sigortasız araçla kaza yapılır ise karşı tarafın aracındaki hasar giderlerini ödemek zorunda kalırsınız. Ancak bundan daha da kötüsü vardır. Araçta yaralanan ya da hayatını kaybeden biri olursa onlara da yüz binlerce liralık tazminata mahkûm olabilirsiniz…

Sigortasız Araçla Yapılan Kazadan Sürücü Mü Yoksa Araç Sahibi Mi Sorumludur?

Sigortasız araçla yapılan kazada cezai olarak sürücü sorumludur. Ancak maddi sorumluluk önce araç işletenine yani araç sahibine aittir. İkinci olarak ise araç sürücünün sorumluluğu vardır. Diyelim ki

Sigortasız ve haksız olan araç sürücüsü neleri karşılar?

Karşı tarafın aracında oluşan hasarı karşılar.

Yaralanma durumunda tedavi giderleri ve kalıcı hasarı karşılar.

Ölüm durumunda maddi tazminatlar karşılanır.

Yola ve trafik levhalarına verilen zararlar karşılanır.

Maddi olan ve sigortanın karşılayacağı bütün masraflar şahıslar tarafından karşılanır.

Sigortasız Araçla Kaza Yaptım Tazminat Hakkım var mı?

Sigortasız araçla yapılan kazalarda tazminat alabilmeniz mümkündür.

Sigortasız araçla yapılan kazaları ikiye ayırmak mümkündür.

  • Tek taraflı kazalar
  • İki ve daha fazla aracın karıştığı kazalar

Sigortasız Araçla Tek Taraflı Trafik Kazası

Tek taraflı kazalarda tazminat sürücüler tazminat talebinde bulunamazlar. Eğer ki yoldan kaynaklanan bir sebepten kaza meydana geldiyse, karayollarına karşı dava açılabilir. Tek taraflı ve sigortasız araçta sürücü konumundaysanız, tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bu tazminat davası ve tazminat isteğiniz Güvence Hesabına yapılır. Bedeni hasar ve ölüm durumunda devletin güvence hesabı kazazedelerin mağduriyetlerini giderir.

Ancak böyle durumlarda Rücu söz konusudur. Yani güvence hesabı ödediği tazminatları araç sahibinden geri alır.

İki ve Daha Fazla Aracın Karıştığı Sigortasız Araçla Trafik Kazası

Birden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında sigortasız aracın kusur durumuna bakılır. Sigortasız araç kusursuz ise bütün masraflar karşı taraftan alınır. Ancak sigortasız araç trafik kazasından kusurlu ise karşı tarafın masraflarını sigortasız aracın sahibi karşılamak zorundadır.

Sigortasız Araçla Yapılan Kazada Tazminatı Kim Karşılar?

Sigortasız araçla yapılan kazalarda vatandaşın güvencesi devlettir. Bile bile sigortasız aracıyla trafiğe çıkan sürücüler hariç. Çift taraflı bir kazaya karıştınız ve karşınızdaki aracın sigortası yok. Aracınızda meydana gelen hasardan karşı tarafın araç sahibi sorumludur. Sigorta olmadığı için sağlıklı bir süreç işlemeyebilir. Masraflarınızı ve meydana gelen zararı karşılamak için dava açmanız gerekebilir.

Trafik Kazası Yaptım Karşı Aracın Sigortası Yok Ne Yapmalıyım?

Sigortasız araçla yapılan kazalarda muhatabınız araç sahibidir. Aracınızdaki hasar karşı tarafın ruhsat sahibi tarafından karşılanır. Sigortasız aracın verdiği zararlar içerisinde vefat ve yaralanma var ise bu defa devreye Güvence Hesabı girer. Bedeni hasarlar ve ölüm tazminatlarını devletin güvence hesabı öder.

Maddi hasarlı kazalarda yani olayda yaralı ya ölüm yok ise taraflar kendi aralarında kaza tespit tutanağı düzenleyebiliyorlar. Ancak karşı aracın sigortası yok ise olay yerine mutlaka polis çağırmalısınız.

Sigortasız Araçla Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim?

Trafik Kazası Tazminatı kalemleri içerisinde tazminat alınabilecek durumları ilgili makalemizden bakabilirsiniz. Sigortasız araçla yapılan kazalarda alınacak tazminat başlıkları sigortalı olan araçlardan farklı değildir. Maddi hasarla ilgili tazminat, Araç değer kaybı tazminatı, yaralanma var ise bedeni hasar tazminatı, kaza da ölüm var ise destekten yoksun kalma tazminatı almak mümkündür.

Sigortasız Araçlarda Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Kaza da vefat eden kişinin yakınlarına tazminat ödemesi için yapılan başvurular sigorta şirketi tarafından ön değerlendirme yapılır. Öncelikle vefat eden kişi sürücü ise haklılık payı var mı yok mu ? Bu husus araştırılır. Sigortasız araçta destekten yoksun kalma tazminatı almak için sürücünün kusur durumu önemlidir. Yolcu konumundaki vatandaşlar için ölümlü kazlarda uygulanan prosedür ve tazminat hakları sonuna kadar alınabilir.

Tek Taraflı Ölümlü Kazalarda Tazminat Hakkı

Tek taraflı sigortasız araç ile yapılan kazalar sonuncunda ölüm meydana gelirse sürücü durumundan kazayı değerlendirmek gerekiyor. Kaza da araç sürücüsü yüzde yüz kusurlu olduğu durumlarda 2016 yılında yapılan değişiklikle tazminat alınamıyor. Ancak kazaya sürücü dışındaki etkenler sebep olduysa tazminat alınabilir.
Sürücü Dışındaki Etkenler Ne olabilir?

  • Doğal şartlar : yol  durumu, hava durumu
  • Yanlış tabela, yanlış işaretleme ya da yolda gerekli sinyalizasyonun yapılmaması.
  • Önüne bir hayvan ya da farklı bir maddenin çıkması.
  • Araçta meydana gelen teknik problemler.

Yukarıda sıralanan durumlardan bir tanesi sebebiyle kaza meydana geldiyse tek taraflı kazalarda araç sigortasız olsa bile tazminat alınabilir.

Sigortasız Araç Trafik Kazası

Özetle sigortasız araçla karışılan kazalarda uygulanacak işlemler şöyledir; Önce araç sahibine ceza kesilir. Araç trafikten men edilir. Kazaya karışan aracın haklılık durumuna göre ise trafik kazası tazminatı alma durumları araştırılması gereklidir. Sigortasız araç kazası davası açılabilmesi için önce dosyanın içeriğinin netleşmesi gerekmektedir. Bu tarz davalar hukuk mahkemelerinde açılır.  Ancak duruma göre ticaret mahkemesi de yetkili olabilir.

Sigortasız Araç Kazası Cezası

Sigortasız araçla kaza yapmak teriminin en önemli cezası idari yaptırımdır. Ceza miktarları her yıl değişmektedir. Trafik sigortası olmayan araç kullanmanın cezası ne kadar?
2018 – 85 ₺
2019 – 108 ₺
2020 – 132 ₺
2021 – 144 ₺
Ödemenizi 15 içinde yapmanız durumunda ceza oranında yüzde 25 indirim uygulanacaktır. Araç yakalandığı yerden en yakın emniyet otoparkına çekilir. Aracın eksikleri giderildikten sonra otoparktan çıkartabilirsiniz.

Kazadan Sonra Sigorta Yaptırmak

Bir çok kaza zede olay anından hemen sonra geliştirdiği ilk refleks bir sigortacıyı aramak olur. Kaza sonrasında sigorta yaptırmak isterler ancak bu durumlar sıkça karşılaşıldığı için sigorta şirketlerinin aldatıla ve dolandırılmaya yönelik tedbirleri vardır. Araç sigortasını kaza sonrasında yaptırdığınız mutlaka tespit edilecektir.

Sigortasız Araç Kazası ve Güvence Hesabı

Sigortasız araçla kaza yapan vatandaşların ilk çaldığı kapı güvence hesabı olmaktadır. Devletin kurumu olan güvence hesabı vatandaşın sigortasız kazalardaki adresidir. Sigortasız araçla yapılan kazalarda kusur oranı değerlendirilerek zararlar giderilir. Ancak şunu bilmekte fayda var.
Güvence Hesabı araçlarda meydana gelen zararı karşılamaz. Güvence hesabı sadece bedeni zararlar ve ölüm durumunda meydana gelen zararları karşılar.

Sigortasız Araçla Kaza Yapmak Ve Sonuçları

Sigortasız araçla karışılan kazaların sonuçları kazanın haklılık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kaza içerisinde ölüm ve yaralanma var ise ödenecek tazminat miktarları ona göre değişir. Ancak sadece maddi hasar var ise bu defa araç hasarını karşılamak için Sigorta şirketi ya da araç sahipleri devreye girecektir.