Genel

Tazminat Mağduruyum

Tazminat davaları hukuk davalarıdır ve somut delillerin oluşturulması ceza aşamasında da olabilir, tazminat için açılan hukuk davalarında da olabilir. Tazminat Mağduruyum ifadesini sıklıkla duyarsınız. İş yerinden tazminatı alan işçi hak ettiğini almadığını düşünür, yaralanma sonucu tazminat davasını kazanan mağdur yine aynı şekilde hak ettiği tutarın altında kaldığını düşünebilir sıklıkla.  Sorunsuz bir süreç yürütmek ve hak ettiğiniz tazminatı almak istiyorsanız iyi bir Tazminat Avukatı na ihtiyacınız var demektir.

Tazminat Davalarında Nasıl Bir Süreç İzlenmeli?

Tazminat Davalarında mağduriyet yaşamamak için bilinçli hareket etmekte fayda var. Öncelikle haklarımızın ne olduğunu öğrenmeli ve yaşadığımız olumsuzluklardan dolayı hangi tazminat kalemlerini talep edebileceğimizi netleştirmemiz lazım. Tazminat davaları çok çeşitlidir ve hepsinin kendine has özel durumları vardır.
Haliyle bir tazminat davasında uzman olan avukat bir başka tazminat davasında o konunun yabancısı olabilir.
Örnek üzerinden izah edersek daha anlaşılır olacaktır. Medeni hukuk ve boşanmalar konusunda ihtisas yapmış Boşanma Avukatı, Boşanma tazminatı konusunda yüzlerce dosyayı çözüme kavuşturmuş bir avukat ın işçi hakları konusunda iyi bir dava süreci yürütmesini bekleyemezsiniz. Bir işçinin alacağı tazminatlarla ilgili neler hak ettiğini ve nasıl bir dava süreci yürütülmesi gerektiğini ancak İşçi hakları konusunda Uzman Avukat bir avukat bilebilir. Tazminat Davaları hakkında Tek Tek Değerlendirme de bulunalım;

Boşanma Tazminatı

Boşanma durumlarında kusurlu taraf kusursuz tarafa bir tazminat öder. Maddi ve manevi tazminata hükmedilir. Anne ve çocukların geçimi içinde nafaka bağlanır. Ya da baba ve çocuklar için her ay ödenmesi için nafaka bağlanır. Bu tazminat kararları boşanma davası aşamasında da alınabilir. Daha sonra boşanma gerçekleştikten sonra karşı tarafa yönelik maddi, manevi ve nafaka davası açılabilir. Bosanma tazminat hesaplama her iki tarafın maddi durumları göz önünde bulundurularak bir karar varılır. Ama en önemli etken evliliğin bozulmasında kimin ne kadar kusurlu olduğudur. Kusurunuz oranında bir tazminat ödemeye mahkum edilirsiniz.

Boşanmada tazminat ödeme süresi

Boşanma gerçekleştikten ve boşanma kararı kesinleştikten sonra karşı tarafa maddi ve manevi dava açmanın süresi 1 yıldır. 1 yıl içerisinde dava açılmaz ise zaman aşımı gerçekleşmiş olur. Anlaşmalı boşanmada tazminat ödeme süresi için de aynı durum geçerlidir. Anlaşmalı boşanma gerçekleştikten sonra da 1 yıl içerisinde tazminat davası açabilirsiniz aksi takdirde tazminat hakkınız zaman aşımına uğrayacaktır.

 Boşanma davasında kazanılan tazminat Nasıl alınır

Boşanma davası kazanıldı ve mahkeme bir karara vardı. Elinizde mahkemenin kararı varı. Önce ilgili kararın kesinleşmesini beklemelisiniz. Kesinleşme sonrasında alacağınızı icraya koyabilirsiniz. İcra sonrasında ödeme yapılmaz ise eşiniz adına kayıtlı araç, ev ya da maaş var ise haciz isteyebilirsiniz. Boşanma davasında tazminat ödenmezse ne olur; hapis cezası vardır. Kusurlu taraf takdir edilen tazminatı ödememesi halinde görüldüğü yerde yakalanarak cezaevine gönderilir.

Trafik ve İş Kazalarından Kaynaklı Tazminat Davası

Trafik ve iş kazası sonucu mağdur olduğunu iddia eden ve hak ettiği tazminatı alamadığını ileri süren kazazedelerin sayısı hiçte azımsanmayacak kadar fazladır. Kazalarda tazminat kararı, uğranılan zarar, kaza da ki kusur, yaş, maaş, yaralanmalı kaza ise heyet raporu dikkate alınarak bir hesaplama yapılır. Bu tarz davalarda yapılan hatalı işlemlerin çok zaman geriye dönüşü yoktur ve uğranılan zararlar çokta büyük olabilir.

Tazminat Davasına Bakan Avukatlar

Tazminat davasına bakan avukatlar diye bir kavram dillendirilmeye başlandı. Ve halk arasında konuşulurken bu avukat ya da bu hukuk bürosu sadece tazminat davalarına bakıyorlar diye ifade ediliyor. Ancak böyle bir kavram çokta doğru olmayacaktır. Çünkü bir olayın tazminat aşamasına gelebilmesi için öncelikle ceza aşamasının görülmesi ve orada başarılı kararlar alınması gerekli ki tazminat aşamasına geçilsin ve istenilen tazminat miktarı alınabilsin.
Tek bir bakış açısı ile tazminata odaklanan kişiler ya da kurumlar iyi niyetli değillerdir. Bu çok açık …

Tazminat Mağduru Olmamak İçin Doğru Avukat Seçimi

En iyi tazminat davası Avukatları alacağı tazminat davasını inceler ve karşı tarafa ne elindeki dosya ile ilgili neler yapabileceğini söyler. Davanın hangi aşamalardan geçeceğini ve ne şekilde işlemlerle ile hangi noktaya ne kadar sürede geleceği anlatabilmelidir. Hatta dosya hakkında aktüer hesaplama yaparak dava sonuçlandığında bakiye hesabın ne kadar olacağını ifade edebilmelidir.
Tazminat davası avukat ücreti için müvekkil ile pazarlık yapılmaz ve önden bir ücret talep edilmemelidir. Davayı kazanacağından emin olan Avukat, ücret sözleşmesi imzalar ve işini en iyi şekilde yaparak hem kendi kazancını yükseltir hem de hukuku sorumluluğunu üstlendiği kaza zedenin haklarını en iyi şekilde almış olur.

İyi bir Tazminat Avukatı nasıl seçilir?

İyi bir tazminat almayı düşündüğünüz davanız var ve iyi bir avukat arayışı içerisindesiniz. Her alanın kendine has özellikleri vardır. Ve bir alanda uzmanlaşan avukat çok daha başarılı olmaktadır. Görüşmeye gittiğiniz hukuk bürosu ile sizin dosyanıza yakın aynı özellikleri taşıyan bir dosya ile ilgilenip ilgilenmediklerini sorun ve mümkünse o dosyayı görmek isteyin. İşte iyi bir avukat seçmek istiyorsanız bu en etkili yoldur…

Sigorta Tazminatımı Eksik Ödediler

Sigorta şirketleri yapılan başvuruları kendi bünyesinde değerlendirir. Ve dosyanın ne kadar tutacağını yargılama olursa mağdurun ne kadar para alacağını tam olarak bilirler. Yargılama yapılmadan anlaşma yoluna gidilirse sigortanın önceden ödeyeceği rakamın yıllar sonra ödeyeceği rakama göre cazip olmalı ki ödeme yapabilsin. İş bu yüzden sigorta şirketlerinin yaptığı ödemelerin büyük bir çoğunluğu eksiktir.
Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması bir anlamda şirket politikasıdır diyebiliriz.
Sigorta ile anlaşmanızın ardından yasal haklarınızı arayın. Dava yoluna giderek haklarınızı sonuna kadar alabilirsiniz. Zor ve uzun bir süreç olacaktır ama sonunda hakkınızı da alacağınızdan emin olursunuz.

Köy Boşaltma Tazminatı

Ülkemiz özellikle 90’lı yıllarda terör olaylarından çok çekmiştir. Milyonlarca vatandaşımız bu durumdan zarar görmüştür. Binlerce şehit vermişizdir. O yıllarda vatandaşın terörden meydana gelen zararları karşılanması için kanunlar çıkartılmıştı. Özellikle 2004 yılında yasalaşan kanun maddeleri ile zarar gören vatandaşların mağduriyetlerini gidermenin önü en azından hukuk tarafından açılmıştı.
5233 sayılı kanun 27.07.2004 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanun terörle mücadeleden doğan zararları karşılanmasına ilişkindir. Normalde AİHM terörün verdiği zararların karşılanmasına davaları iç hukuk yolları tükenmeden kabul etmekteydiler. Ancak 2004 yılında 5233 sayılı kanun çıkmasının ardından AİHM etkili bir iç hukuk yolu açıldığı gerekçesiyle bu davaları kabul etmemeye başlamıştır.
Terör Mağduru hakları bu kanun kapsamında güvence altına alınmıştır.
İçişleri Bakanlığı 02.03.2020 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile konu hakkında detaylı bilgilendirme yapmıştır.
Sizin Sorduklarınız;

Maddi tazminat ödenmezse ne olur?

Maddi tazminat ödenmez ise karşı tarafa yönelik icra takibi başlatılır. Bu tazminat boşanma davası içinde olabilir. Yaralanmalı kaza için de ölümlü kaza için de iş kazası içinde olabilir. Hepsinde izlenmesi gereken yol aynıdır. İcra dairesi yoluyla alacaklarınızı takibe koyarsınız. Faiziyle, dava masraflarıyla ve vekalet ücretiyle birlikte karşı taraftan alacağınızı fazlasıyla almış olursunuz…
Boşanma davasında sadece farklı bir durum vardır mahkeme tarafından kurulan hükme uymuyorsa karşı taraf hapis cezası da vardır bu yaptığı davranışın

 Boşanma davasında tazminat ne kadar?

Boşanma davasında maddi tazminat kusurlu tarafın kusursuz eşe ödediği bir tazminat türüdür. Karşı tarafın ne kadar tazminat ödeyeceğine mahkeme heyeti karar verir. Ancak 2021 yılı baz alınarak konuşulduğunda en kötü şartlarda olsa bile 20.000 lira maddi, 15.000 lira manevi tazminat ödenmesine hükmedilmiştir.

Boşanmada hangi durumlarda tazminat alınır?

Bir tarafın kusurlu olduğu ve çekişmeli geçen boşanma davalarında kusurlu taraf haklı gerekçe ile boşanmak isteyen ve bu yönde mahkemenin hüküm kurduğu eşe tazminat ödeyecektir. Ödenecek tazminat türleri; maddi, manevi ve bir de aylık nafaka bağlanacaktır.

Tazminatını alamayan işçi ne yapmalı?

İş yerinden haklı gerekçe ile ayrılan işçi kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazanmış sayılır.

  • İlk etapta ilgili iş yerine ödemenin yapılmasına ilişkin bir ihtar çekilir.
  • Ödeme yapılmaması durumunda işçiye dava açma hakkı doğar.
  • Dava kazanılıp hala ödeme yapılmaz ise alacağı olan işçi iş yerine haciz işlemi başlatır.

Tazminat ödeme süresi ne kadardır?

İş akdi fesh edilen işçi alacağını beklemeden almak için işlemlere başlayabilir. Özellikle daha önce çalıştığı mesaileri ve maaşı içeride ve ödenmemiş ise haklı sebeple dava yolunu tercih edebilir.
Önce arabuluculuk görüşmeleri ile işi kısa sürede çözmeye çalışılmalı. Orada anlaşma sağlanmaz ise davası açılarak hukuki yollardan işçi haklarına kavuşmalıdır.