Genel, Trafik Kazası Tazminatı

Trafik Kazası Davası Kazanmanın Sonuçları

Trafik Kazası Davası Kazanmanın Sonuçları

Trafik kazası davası kaza sonrasında yürütülecek hukuki işlemlerle doğru orantılıdır. Kaza da zarar gören vatandaş haklarını aramak için konu hakkında bilgi sahibi uzman bir avukata ihtiyacı vardır. Kaza sonrasında açılacak davalar;
. Ceza Davası
. Maddi ve Manevi Tazminat Davası
Olayın ardından devreye önce kolluk kuvvetleri girer. Dosyaya ilişkin deliller toparlanır, ifadeler alınır. Polis ve jandarma işlerini tamamladıktan sonra evrakları savcılığa teslim ederler. Savcılık aşamasında iddianame hazırlanır ve olay davaya dönüşür. Olayın içeriğine göre Asliye Ceza Mahkemesinde ya da Ağır Ceza Mahkemesinde Davaları görülür.
Ceza aşamasında kusurun kimde olduğu ve olay da ne kadar zarar meydana geldiği tespit edilir. Bu araştırmalar için uzman bilirkişiler görevlendirilirler. Ceza aşamasında deliller sabit olup, bütün araştırmalar tamamlandıktan sonra tazminat davasına geçilebilir.

Kazaların ardından 3 ayrı tazminat davası açılabilir

Maddi Tazminat Davası
Manevi Tazminat Davası
Araç Hasarına İlişkin Değer Kaybı Davası
Bu yargılama aşamaları tamamlandıktan sonra kusur yönünden haklı olan ve davaları kazanın kişinin zararları karşılanır. Maddi zararlar; araç hasarı, ölüm durumu, yaralanma yani bedeni hasarlar sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Manevi tazminattan ise kazaya sebebiyet veren araç sahibi ve sürücüsü sorumludur.
Davaları kazanan mağdur süreç sonunda tamamen zararlarını karşılamış olur. Kazaya sebebiyet veren kusurlu taraf verdiği tahribat ölçüsünde ceza alır. Yaralanma var ise 1 yıla kadar yaralı sayısı arttıkça alacağı ceza da doğru orantılı olarak artacaktır. Kazanın içerisinde ölüm var ise cezası 7 yıla kadar çıkabilir. Yine aynı şekilde kaza içerisinde ölü sayısı arttıkça verilen ceza da artacaktır.
Kazalarla ilgili Vatandaşların En Çok Merak Ettiği ve Sorduğu Sorular;

Trafik kazası davaları kaç yıl sürer?

Kazayla ilgili ceza davası aşaması bulunduğu bölgeye savcıya ve görüldüğü mahkemeye göre değişkenlik gösterebilir. Kazanın araştıra aşaması ortalama 45 gün ile 3 ay arasında tamamlanır. Savcılığın soruşturmayı tamamlama aşaması ise ortalama 3 ay ile 1 yıl arasında tamamlanır. Kazanın Ceza Davası süresi ise olayın içeriğine göre yine değişkenlik gösterebilir. Normal şartlar altında ortalama 2 yılda Ceza davası sonuçlanır.

Trafik kazası tazminat kaç yıl sürer?

Kaza ile ilgili Tazminat Davası süreci yine Bir buçuk yıl ile 3 yıl arasında bir zaman diliminde tamamlanır. Ancak maddi tazminat için tahkim komisyonu tercih edilirse bu süreç belli riskleri de beraberinde getirmekle birlikte 6 ay ile 10 ay içerisinde tamamlanır.

Trafik kazası yüzde 50 kusur ne demek?

Trafik kazası kusur değerlendirmesi ilk etapta polis, jandarma ya da taraflar arasında tutulan kaza tespit tutanağı ile kayıt altına alınır. Daha sonrasında ise tramer tarafından itiraz olursa ayrı bir değerlendirme yapılır. Ve sonuçta mahkeme aşamasında bilirkişiler tarafından kusur değerlendirmesi yapılır. Yüzde 50 kusur tarafların yarı yarıya haklı olduğunu ifade eder. Yüzde elli kusurlu taraf araç hasarının yarısını karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılar. Bedeni hasar ve ölüm durumlarında da yine aynı şekilde uğradığı zararın yarısını yüzde 50 kusurlu tarafın trafik sigortasından karşılayabilir.

Kazadan sonra sigorta ne kadar artar 2021?

Kazaya karışmayarak sigorta yaptırmaya devam eden sürücülere aynı araç üzerinden hasarsızlık indirimi uygulanır. Kazaya karışan sürücü ise ilk etapta üçüncü basamağa düşürülür. Aynı sürücü üst üste 3 yıl boyunca kazaya karışırsa 1. basamağa düşürülür. 1. Basamak ve 7. Basamak arasında 4 kat fark vardır.

Trafik Kazaları Tazminat Davasında Görevli Mahkeme

Kazalarda maddi tazminat için görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Olayda tazminat davası sigorta şirketine yönelik açılacağı için ticari sorumluluktan kaynaklanan davalarla ilgili ticaret mahkemeleri görevlidir. (TTK MD 4/1-a md.5/1)
Ancak bulunduğunuz bölgede ticaret mahkemesi yok ise bunun yerine Asliye Hukuk Mahkemelerinde de dava açabilirsiniz.
Kaza kaynaklı manevi tazminat davası ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır.

Sigortaya açılan dava ne kadar sürer?

Sigortaya yönelik açılacak davanın ne kadar süreceğini davanın içeriği ve nerede açıldığı belirleyecektir. Yaralanmalı kazalarla ilgili açılan dava ölümlü kazalara göre bira daha uzun sürmektedir. Çünkü yaralanma sonucu oluşan bedeni hasar için adli tıp üzerinden bilirkişi raporu almak gerekmektedir.
Yaralanmalı kazalar için açılan davalar normal şartlar altında 1 buçuk yıl ile 3 yıl arasında sonuçlanır.
Ölümlü kaza davaları ise 1 yıl ile 2 buçuk yıl arasında sonuçlanır.
Ancak kazaya ilişkin açılan maddi tazminat davaları için tahkim komisyonu tercih edilirse burada süre 6 ay ile 10 ay arasında değişmektedir.

Maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kim karşılar?

Kaza kaynaklı maddi zararlar sigortanın güvencesi altındadır. Zorunlu trafik sigortası haklı olan aracın maddi hasarını, bedeni hasarını ve ölüm var ise destek tazminatını karşılamaktadır.
Kusurlu aracın trafik sigortası yok ise araca ilişkin maddi hasardan kusurlu araç sahibi sorumludur. Araç işletenine karşı dava açarak zararınızı karşılayabilirsiniz.

Kazada kusurlu olsak bile trafik sigortası hasarı karşılar mı?

Trafik sigortasının amacı karşı tarafın yani zarar verdiğiniz tarafın masraflarını karşılamaktır. Kendi aracınızda oluşan hasarlar kasko kapsamında değerlendirilir.
Kazadaki kusur oranı da önemlidir. Tam kusurlu olunan durumlarda sigorta hiçbir tazminat talebinize olumlu karşılık vermez. Ancak haklılık payınız var ise sigortadan tazminatınızın haklı olduğunuz kadarını alabilirsiniz.